dislexia Dislexia este o tulburare care se manifesta printr-o dificultate accentuata in invatarea cititului. La varsta de 6 – 7 ani un copil va invata relativ usor sa deprinda tainele cititului, totusi exista copii care desi sunt foarte inteligenti vor intampina probleme. Un copil care sufera de aceasta tulburare desi depune eforturi pentru a scapa de acest aspect va citi cu poticneli, va inversa silabele intr-un cuvant, iar uneori va modifica astfel cuvintele incat frazele vor fi fara inteles. Dupa eforturi fara rezultate ,copiii cu greseli la citit, greseli de ortografie pot ajunge sa se descurajeze astfel incat ajung sa fie nepasatori chiar si fata de restul materiilor.

Dislexia este o problema cu consecinte sociale si psihologice si in acelasi timp constituie o problema pedagogica. Cei care au o astfel de tulburare vor avea si alte probleme cum ar fi orientarea in spatiu, stanga dreapta, sus jos, etc.

Cauzele dislexiei sunt complexe si nu putem spune ca la baza acestei tulburari avem un singur factor. Specialistii considera ca aceasta problema se datoreaza unui grup de factori cum ar fi cel ereditar, afectiv si foarte important cel pedagogic.

 S-a constatat faptul ca cu cat invatatorul este mai experimentat cu atat numarul elevilor cu aceasta problema va fi mai mic. Factorul pedagogic este esential in corectarea acestei tulburari, bineinteles si implicarea parintilor este importanta.

Copilul nu trebuie invatat din nou sa citeasca, el trebuie indrumat astfel incat sa isi modifice sistemul de gandire. De multe ori aceasta tulburare se amelioreaza in jurul varstei de 8-9 ani, in alte cazuri insa aceasta poate lasa urme serioase.

Corectarea acestei tulburari poate fi facuta indiferent de varsta celui care o prezinta. In cazul scolarilor depistati cu aceasta problema daca dupa 60 de zile de exercitii nu se fac pasi in depasirea acestor dificultati este indicat sa consultam un specialis in domeniu.
 

Disgrafia este o tulburare care se caracterizeaza prin aparitia unor dificultati la scris . Aceasta problema poate sa apara la copii cu inteligenta normala, cauza acestei tulburari fiind de natura emotionala. Contractiile musculare exagerate vor face imposibil un scris frumos si citibil, astfel literele vor fi deformate, nu vor respecta o linie dreapta si vor avea tendinta de-a merge in toate sensurile pe pagina.

Disgrafia se poate ameliora treptat si chiar este posibil ca aceasta sa dispara definitiv daca se apeleaza la reeducare psihomotorie.

Desi aparent am inclina in a crede ca cei care au parte de aceste tulburari sunt persoane cu un nivel intelectual mai redus, in realitate multe din geniile lumii au suferit de aceasta tulburare. Printre acestea ii amintim : Leonardo da Vinci, Thomas Edison, Albert Einstein, etc.