dsc00440 Rinichii organe foarte importante, asemenea ficatului au rolul de-a curata organismul . Sanatatea organismului depinde foarte mult de sanatatea rinichiilor, acestea au rolul de a purifica sangele si de-a elimina in afara organismului substantele reziduale si alte lichide aflate in exces in organism.

 Un organism sanatos va mictiona de 5-6 ori / zi, astfel organismul va elimina substantele toxice prin intermediul urinei. Deasemenea aceste organe mai au si alte functii vitale pentru organism : regleaza tensiunea arteriala, mentin constant volumul de apa in organism, au rol important in absorbtia calciului, secreta hormoni vitali in functionarea organismului, etc.

Cele mai des intalnite boli ale rinichiului : infectiile rinichilor, litiaza renala, pielonefrita, glomerulonefrita.

  Infectiile rinichiului – aceasta afectiune apare datorita unor bacterii care ajung la rinichi, este necesar un tratament de specialitate, netratata aceasta afectiune poate avea efecte foarte grave.

  Litiaza renala- consta in formarea de calculi (pietre), acestea apar datorita unor substante chimice din urina. Unele formatiuni pot fi eliminate prin urina , in cazul unor pietre de dimensiuni mai mari este necesara interventia medicala.

  Pielonefrita – Este o infectie provocata de o bacterie si consta in inflamarea tesutului interstitial. Se manifesta prin febra, urinari dese si dureroase, frisoane, dureri lombare , etc.

  Glomerulonefrita – Este o inflamatie la nivelul capilarelor glomerurale. Apare des dupa o infectie streptococica, cum ar fi : sinuzita, otita, infectii dentare, etc. Se manifesta prin : febra, greata, cefalee, dureri lombare.
In cazul unor probleme ce vizeaza rinichii se recomanda neaparat un consult medical.
Alimentatia noastra poate contribui foarte mult in a preveni afectiunile renale, este recomandabil sa consumati produse care contin substante diuretice. Legumele si fructele au un puternic caracter diuretic dar nu trebuie sa neglijam si cantitatea de apa consumata zilnic.
Legumele cu cel mai puternic efect diuretic sunt : telina, varza, vinetele, ceapa, mararul, prazul, porumbul.
Fructele : grepfrutul, prune, cirese, mere, pepene, struguri, etc.

Dintre plantele medicinale care au un puternic efect diuretic amintim :
ienuparul, coada soricelului, papadia, ciresul, coacazul, iarba-neagra, etc.