bicicleta Bicicleta este cel mai eficient mod de transport alternativ usor practicabil. Este foarte la moda in ultimii ani in tarile din vest, Asia si Japonia, dar in unele tari traditia dureaza inca de la inventarea ei. Nu ne intrebam mereu de unde a pornit prima bicicleta, dar voi incerca sa explic istoria si evolutia ei de-a lungul timpului.
Draisienne
Baronul de origine germana von Drais a inventat Draisienne, in anul 1817. Este primul stramos al bicicletei si a fost construit aproape in totalitate din lemn si cu roti de cauciuc gros.

La vremea ei, a fost poreclita Laufmaschine (masina de alergat). Recordul de viteza pe Draisienne a fost de 15 km/h, deoarece nu avea pedale, utilizatorul fiind nevoit sa se impinga cu picioarele in pamant. In anul 1842 s-a cam incetat folosirea ei.

Velocipedul

Aceasta bicicleta cred ca va este foarte cunoscuta. Purta porecla de Bone Shaker, adica scuturator de oase deoarece, fiind construit aproape numai din lemn si o furca de metal, impreuna cu pavarea drumurilor cu piatra construiau o tinuta de drum inconfortabila.

In 1870 a aparut un velociped care este cunoscut de popor, avea o roata uriasa in fata si una micuta in spate. Era un pic mai rapida decat modelul precedent, dar aveai nevoie de ajutor pentru a cobora si urca pe ea.

Urmatorul pas a fost bicicleta de astazi, cu exceptia ca nu existau bicicleta full-suspension, frane pe disc, suspensii hidraulice, cadre de carbon etc.
  Autor : Catalin Iana