ipohondrie Ipohondria presupune o preocupare excesiva si total nejustificata a unei persoane de starea sa de sanatate. Bolnavul inchipuit va cauta cel mai mic motiv, senzatie sau orice altceva ce vine din corpul sau si nu i se se pare a fi un lucru placut, normal. Automat acesta va considera ca este vorba de o boala. Persoanele din aceasta categorie vor cauta aproape permanent un medic care sa ii inteleaga suferinta si care sa gaseasca exact locul si organul problema din organism. Ipohondrii se trateaza de foarte multe ori singuri, traiesc in permanenta cu teama ca oricand pot avea probleme de sanatate grave.

 De foarte multe ori pot avea atacuri de panica, depresii, vor ceda foarte usor, considerand ca au pierdut lupta cu viata. In cele mai multe din cazuri acestia acuza dureri de cap, piept, abdomen sau dureri lombare.

Ipohondria se intalneste atat la persoanele nevrotice cat si la cele psihotice. In psihoze putem vorbi si de o forma deliranta, in acest caz bolnavul poate ajunge sa creada ce este un mort viu.

Cauzele aceste boli nu sunt cunoscute pe deplin, specialistii sunt de parere ca aceasta se poate declansa ca urmare a unor socuri emotionale puternice. Insa concret nimeni nu stie exact care ar fi sursa acestei afectiuni.
In tratamentul aceste dereglari mentale se folosesc mai multe metode, cea mai uzuala este tratamentul cu antidepresive.

Metodele de tratament depind de la un caz la altul, hiponoza a dat rezultate bune in tratarea acestei boli; deasemenea sedintele psihologice prin care pacientul poate ajunge sa constientizeze situatia si cauzele care au generat aceasta problema. Aceasta metoda este eficienta insa se poate aplica doar in cazurile mai putin grave. Depistarea aceste probleme in faza incipienta este o sansa in tratarea ei.