rasputin Nascut in anul 1872 in Siberia mai exact in satul Podrovskoie, intr-o familie de oameni simpli si nevoiasi. Familia sa find de credinta ortodoxa,a fost botezat Grigori Efimovici Novih, numele de Rasputin si l-a insusit mult mai tarziu. In acea perioada Siberia era locuita de exilati si prigoniti care duceau o viata foarte grea, inca din adolscenta Rasputin sa facut remarcat in comunitate prin doua tresaturi deosebite, o privire patrunzatoare, dominatoare si atractia deosebita pentru sexul opus. In aceasta perioada zbuciumat din punct de vedere istoric existau multe secte religioase care propavaduiau teoria conform careia, trebuia mai intai sa pacatuiesti, pentru a ajunge ulterior la mantuire. Acest lucru ii convenea de minune, Rasputin fiind un desfranat si un adept al orgiilor sexuale. La varsta de 20 de ani se casatoreste cu Praskovia Fidorovna, cu care are trei copii. Dupa numeroase escapade pleaca sa isi ,, purifice ” sufletulla manastirea Verhotura. Dupa un stagiu de pregatire ajunge calugar, acest nou statut ii da posibilitatea unui pelerinaj prin Rusia, avand ca tinta finala curtea tarului de la Petersburg. In Rusia acelor vremuri. A fost foarte usor sa isi creeza o faima de ,,trimisul Celui de Sus” , oferea lecuri taranilor si propavaduia libertinajul erotic .

Ajunge in capital imperiului in anul 1903, un oras civilizat si modern, inchiriaza o locuinta eleganta in centrul orasului, datorita numelui pe care si la creat era permanent inconjurat de femei din lumea buna care se perindau prin dormitorul sau. Astfel a reusit Rasputin sa ajunga dintr-un taran semialfabet in cercurile cele mai inalte de la curtea tarului. Succesul lui Rasputin i se datora in mare parte si tarului Nicolae al II- lea, care era o fire sensibila si usor influentabila. In anul 1894 cand a preluat tronul Rusiei, sa angajat sa respecte traditia stramosilor , realizand astfel o dictatura absoluta, astfel populatia nemultumita porneste in anul 1905 revolutia, demonstrand pasnic in fata palatului unde se trag focuri de arma in populatie, tarul find impasibilla aceste evenimente tragice. Aceste evenimente ii conveneau de minune lui Rasputin care in calitate de ,,om sfant”, inzestrat cu puteri tamaduitoare, si-a castigat un respect deosebit mai ales intre paturile sociale cele mai defavorizate, devenind o legenda.

In acea perioada printul mostenitor, tareviciul Alexeiera era bolnav suferid de hemofilie, lucru care o ingrijora pe tarina Alexandra. Aceasta era o femei darza, hotarata, care conducea de fapt imperiul Romanovilor. In anul 1908 tarina Alexandra il cheama pe Rasputin la palat, pentru tratare succesorului la tron. Chiar in momentul cand Rasputin a ajuns la pala, printul a facut o criza de hemofilie, printr-un procedeu de hipnoza Rasputin reuseste sa linisteasca pacientu si chiar sa opreasca sangerarea. Incepand din ziua respectiva soarta Rusie, dinasiei Romanovilor sia calugarului eretic sau contopit inseparabil. Intrigati de viata tumultuoasa si desfranata a lui Rasputini, nobili si chiar ministri cer exilarea lui. Sanatatea tareviciului Alexei sa inrautatit din nou, astfel ca la interventiile tarinei Rasputin este rechemat din nou.

Dupa izbugnirea primului razboi mondial, tarul este nevoit sa plece pe front, iar cea care va guverna tara va fi tarina si consilierul ei Rasputin, devenind astfel adevaratul conducator al Rusiei. A numit chiar si ministri si functionari superiori de stat, avand un comportament arogant si-a facut multi dusmani printre nobili. La data de 29 decembrie 1916, printul Felix Iusupovimpreuna cu Vladimir Mitrofanovici Puriskevici si marele print Dimirii Pavlovici Romanov au pus la cale un complot pentru uciderea lui Rasputin.

Acestea l-au invitat , sub pretextul ca o femei frumoasa il doreste la palatul Moica , unde a fost servit cu mancare otravita cu cianura, insa otrava nu isi facea efectul, printul Felix Iusupov nerabdator il impusca pe Rasputin de doua ori dar nici acum acesta nu moare. Cu o forta uimitoare acesta sa tarat pana in curtea palatului, unde a mai primit patru gloante dar a supravituit. pentru a scapa de el cei trei sau napustit asupra luicu lanturi, au legat o greutate de corp si l-au aruncatin Neva.

Dupa disparitia lui Rasputin complotisti se asteptau la o ordine in haosul politic creat de tarina sub influenta nefasta a lui Rasputin, insa nu sa mai putut face nimic, peste cateva luni toata familia Romanov a fost executata la Ekaterinburg