pozza-bebe Colicile abdominale reprezinta una din problemele care apar la nou nascuti. Aceasta problema apare la circa doua, trei saptamani de la nastere si dispare cand bebele ajunge sa aibe trei, patru luni. Este o problema destul de complicata mai ales pentru parintii neexperimentati dar si pentru noul nascut. Nou- nascutul care prezinta colici, este foarte agitat, nu se poate opri din plans, refuza mancarea, isi inconvoaie tot corpul, are abdomenul tensionat. Aceste

probleme se repeta si par fara leac ceea ce le duce pe proaspetele mamici la disperare. Circa 30% din nou-nascuti au aceasta problema, acest lucru nu afecteaza sanatatea sugarului fiind doar un disconfort temporar.

Cauzele colicilor nu se cunosc exact, insa se presupune ca urmatoarii factori ar duce la aparitia acestei probleme :

 – alimentatia excesiva a noului nascut; sensibilitatea fatului la produsele consumate de catre mama, alimentatia mamei influenteaza in mod direct noul nascut; sistemul nervos al copilului nu este dezvoltat indeajuns la aceasta varsta, ceea ce poate duce la anumite disfunctii; un alt factor ar fi inghitirea aerului in momentul cand copilul este alaptat ceea ce ar duce la balonare si implicit la colici, etc.
hpim92001

Cum putem ajuta nou nascutul cand are colici ?

Un tratament care sa rezolve problema imediat nu putem spune ca exista, in farmacii se gasesc cateva produse care se pot administra preventiv. La aceasta varsta este foarte important sa nu administram nimic noului nascut fara recomandarea unui medic specialist. Durerile pot fi diminuate daca vom plimba un pic nou nascutul in carucior, uneori chiar o plimbare cu masina il va linisti, deasemenea mangaierile fine pe burtica pot da rezultate, o baie calduta sau cataplasme calde, toate acestea sunt metode care pot da rezultate in a mai alina durerea micutului.

Cum putem preveni colicile ?

Nu putem sa prevenim in totalitate acest disconfort insa putem sa mai atenuam din amploarea lui. Pentru aceasta este important sa tinem cont de urmatoarele :

Noul nascut nu trebuie hranit in graba, mesele trebuie sa fie dese si in cantitati mai mici.

Alimentatia in exces va duce inevitabil la colici abdominale.

Alimentatia mamei este deasemenea foarte importanta, trebuie urmarit care din produse daca sunt consumate provoaca colici la nou nascut, astfel vom sti ce trebuie sa evitam.

Atentie cand alaptam, trebuie sa evitam ca nou nascutul sa inghita aer, altfel se va balona.

Dupa ce bebele a servit masa trebuie sa ne asiguram ca acesta ,,ragaie”, pentru a evita o eventuala balonare. Pentru aceasta il putem tine in brate, pe umar si masat usor pe spate.

Trecerea la alimentatie mixta poate desemenea crea neplaceri. Pentru administrarea unor produse pentru sugari este obligatoriu sa consultam in prealabil medicul specialist.