sarcina Toate mamele isi doresc copii sanatosi si fara probleme, de multe ori cuplurile tinere nu isi dau seama ce inseamna un copil decat dupa nasterea acestuia. Grija fata de viitorul copil incepe inainte ca acesta sa fie nascut. Nasterea unui copil cu malformatii sau deficiente este o mare tragedie pentru familia respectiva. Studiile arata ca primele trei luni de la concepere sunt foarte importante pentru sanatatea copilului. Intreaga perioada de sarcina presupune un regim sanatos pentru mama , atat din punct de vedere alimentar cat si al vietii.

 O data cu conceptia trebuie sa ne schimbam ritmul de viata, pentru a avea un copil sanatos va trebui sa renuntam cu desavarsire la tigari, alcool, cafea, medicamente.

Consumul de droguri sau alte substante nocive vor avea efecte catastrofale pentru bebelus, unele se pot resimti imediat altele pot sa apara in timp. Pentru a evita nasterea unui copil cu malformatii va trebui sa urmam o dieta alimentara bazata numai pe produse naturale, bine echilibrata si multa miscare.

 Exercitiile fizice in perioada de sarcina ne vor ajuta sa ne mentinem tonusul dar si sa respiram suficient oxigen care este necesar in dezvoltare bebelusului. Deasemenea plimbarile in aer liber, de preferat in zonele impadurite vor avea efecte benefice asupra sarcinii.

Odihna mamei, perioada de relaxare, orele de somn trebuie respectate cu strictete. Trebuie evitate starile care pot provoca stres, tensiuni si un discomfort atat psihic cat si fizic. Toate starile traite de mamica pot fi resimtite si de bebelus.

Este foarte important sa fie evitate razele X, precum si alte radiatii artificiale. Acestea pot face ravagii in perioada de sarcina, este recomandabil sa se foloseasca doar tratamente naturale si acestea sub stricta supraveghere a medicului.

Un alt aspect important in perioada sarcinii este relatia cu medicul ginecolog, este foarte important sa cunoastem indeaproape evolutia sarcinii. Doar asa vom putea duce sarcina cu bine pana la sfarsit.