vinuri-medicinaleVinurile sunt apreciate inca din antichitate pentru efectele benefice pe care le au. Mai putin cunoscute publicului larg sunt vinurile medicinale. Este foarte important de stiut ca aceasta categorie de vinuri nu se poate consuma ca si vinul de masa. Vinurile terapeutice-medicinale sunt recomandate in anumite afectiuni si au o prescriptie stricta in ceea ce priveste administrarea, asemenea medicamentelor.
Vinurile medicinale sunt recomandate in cazul diverselor afectiuni, cum ar fi : bronsita, febra, afectiuni ale aparatului urinar, icter, afectiuni ale inimii, diabet, lipsa poftei de mancare si multe altele. Vinurile medicinale trebuie consumate doar la recomandarea unui medic specializat in medicina naturista si doar de catre adulti. Deasemenea retetele trebuie respectate cu strictete, nu trebuie sa facem combinatii intre doua vinuri medicinale, sau alte medicamente.

Cum preparam vinul medicinal ?

Vinul terapeutic este obtinut prin macerarea unor plante sau fructe care sunt in prealabil maruntite iar ulterior sunt combinate cu vinuri de calitate superioara. Timpul de macerare are o medie de circa 8 zile, temperatura la care trebuie pastrat continutul in aceast timp fiind in jur la 17-22 C. Dupa macerare continutul este filtrat printr-un tifon, dupa 24 de ore de la prima filtrare vom filtra din nou continutul. Dupa ultima filtrare continutul se poate indulci cu miere, respectiv se poate completa cu vin in functie si de reteta. Vinul medicinal se pastreaza intr-un loc racoros si trebuie agitat zilnic.

Retete de vin medicinal

Vin de patrunjel

Vom folosi urmatoare ingrediente : o legatura de patrunjel, 1 litru de vin alb superior, o lingura de otet de vin si circa 300 g de miere.

Mod de preparare : se marunteste patrunjelul, dupa care vom amesteca cu vinul si otetul, iar ulterior vom fierbe continutul la foc mic circa 10 minute. Dupa aceasta vom filtra continutul printr-un tifon si il vom indulci cu miere. Se pastreaza in sticle in loc racoros.

Mod de administrare :il vom folosi de trei ori pe zi cate o lingurita, inainte cu 30-40 minute de masa. Este foarte important sa respectam aceasta cantitate.Vinul de patrunjel se recomanda in cazul bronsitei, icter, febra, oboseala.

Vin de leurda

Ingrediente : vin alb superior, miere si frunze de leurda

Mod de preparare : vom folosi circa 10-15 frunze de leurda pe care o vom taia marunt si o vom introduce in circa 300 ml de vin, dupa care vom fierbe continutul circa de 2-3 minute. Dupa ce se racoreste vom strecura continutul si vom indulci cu miere. Se consuma in cursul respectivei zile, nu se depoziteaza.

Se recomanda varstnicilor care au probleme respiratorii, tuse.

Vin de usturoi

Ingridiente ½ litri vin alb vin alb, patru capatani de usturoi, o lingura de apilarnil.

Mod de preparare : Vom pisa usturoiul si il vom amesteca cu vinul, vom lasa continutul la macerat in sticla inchisa pe o perioada de 7 zile. Dupa il vom strecura printr-un tifon si vom servi cate un paharel dimineata inainte de masa. Este indicat pentru pastrarea unui tonus bun si mentinera vitalitatii.

Vin de ciubotica cucului

Ingrediente : flori de ciubotica cucului, 1 litru de vin.

Mod de preparare : vom introduce intr-un borcan florile de ciubotica cucului pana se umple acesta, peste vom turna vinul, vom inchide ermetic borcanul si il vom lasa la macerat timp de doua saptamani. Pe perioada de macerare continutul va fi agitat zilnic. Dupa cele doua saptamani se filtraza printr-un tifon. Vom servi zilnic de trei ori pe zi cate o lingurita inainte de masa, este indicat in afectiuni ale inimii.

Vin de afine

Ingrediente: 1 litru de vin alb superior, 50 ml apa, 500 gr afine

Mod de preparare : Vom fierbe afinele in 50 ml apa timp de 15 minute la foc mic, dupa care adaugam vinul. Dupa racire vom filtra continutul, se va administra de 3 ori pe zi cate 25 de ml inainte de masa.

Se recomanda in cazul insuficientei biliare, constipatie, diabet, fermentatie intestinala, diaree.