dsc00063 Socul este des intalnit pe teritoriul tarii noastre, creste pe marginea padurilor fiind un arbust intalnit in zonele de campie si deal. Infloreste in luna mai-iunie, florile au o culoare alb galbui si sunt foarte parfumate. De la soc putem recolta florile dar si fructele, ambele produse pot fi folosite in diverse afectiuni. Florile de soc sunt bogate in substante glucidice, saponine, ulei volatil, colina, rutina, etc.
Ceaiul de soc are proprietatea de-a provoca transpiratia, de aceea este recomandat in caz de raceala, gripa, bronsita, astfel ajuta la scaderea temperaturii. De asemenea este indicat in cazul bolilor renale, reumatism, guta, mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza. Ceaiul de soc este un laxativ natural ajutand astfel la eliminarea apei din tesuturi in cazul celor care doresc sa piarda din greutate.

Ceaiul de soc se prepara din doua lingurite de flori pentru 250 ml apa si se consuma 3-4 ceaiuri pe zi.

Fructele de soc contin acizi organici, vitaminele A, C, au un efect laxativ fiind recomandate in caz de constipatie. Se prepara o infuzie din doua lingurite de fructe cu 250 ml apa care se consuma seara inainte de culcare. In cazul folosirii unei cantitati prea mari de fructe pot sa apara si efecte adverse cum ar fi: greata, voma, convulsii, ingreunarea respiratiei, arsuri la stomac.

Florile de soc sunt recomandate si pentru uz extern sub forma unor bai sau cataplasme in cazul arsurilor, abceselor, avand proprietatea de-a fluidifica puroiul si calmarea durerilor.

In anumite zone, din florile de soc se mai prepara suc de soc un produs foarte apreciat de consumatori.

Sucul de soc se prepara din flori de soc , zahar si lamaie, rezultatul acestei combinatii fiind o limonada deosebita cu un gust si parfum aparte.

– 2 litri de apa
– circa 4-5 linguri cu zahar
– 3-4 flori de soc
– una, doua lamai

Se amesteca toate aceste ingrediente dupa care se lasa la fermentat, durata perioadei de fermentatie este influentata si de temperatura la care este depozitat recipientul. Cel mai indicat ar fi sa gustati in fiecare zi, cand produsul are gustul dorit il puteti introduce in sticle si pune la rece.