dsc00028 Salcamul este un arbore care este foarte apreciat primavara, deoarece in luna mai salcamul infloreste iar florile acestui copac emana un parfum deosebit care se simte de la distanta. Florile de salcam sunt apreciate de catre albine dar si de cei care folosesc preparate din flori de salcam in scop medical. Florile de salcam au un continut bogat in flavone, acid cafeic, ulei volatil si clorogenic. Preparatele din flori de salcam au proprietati benefice si sunt utilizate in cazul aciditatii gastrice, dureri reumatice, antitusiv in afectiunile aparatului respirator.

Ceaiul din flori de salcam este preparat din flori uscate, pentru o cana vom folosi 1 lingura de flori, sunt recomandate doua cani pe zi.

Mierea de salcam, este un produs foarte apreciat si cautat de catre consumatorii de miere, pe langa aroma si parfumul specific are si proprietati antitusive. Mierea de salcam fiind printre putinele care se zahariseste foarte tarziu, isi pastreaza calitatile un timp mai indelungat .

Dulceata de salacam

Dulceata din florile de salcam este foarte usor de realizat, ingredientele sunt accesibile tuturor iar efortul este minim.

Reteta dulceata de salcam

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

– 1 kg florii de salcam
– 1,5 kg zahar
– circa 2 litri de apa
– 1-2 lamai
– zahar vanilat ( optional )

Cum procedam ?

Culegem flori de salacam, le curatam, spalam si lasam sa se scurga de apa, florile neaparat sa fie proaspete, nu ofilite. De preferat sa culegem florile in ziua cand facem dulceata. Din zahar si apa vom prepara un sirop, fierbem continutul pana ce incepe sa fie mai consistent. Dupa adaugam florile de salcam si mai lasam sa fiarba 3-4 minute. Vom lua vasul de pe aragaz si il vom tine semi acoperit timp de circa 10 minute, dupa care vom stoarce o lamaie in continut. Atentie doar zeama de lamaie este necesara la dulceata. Vasul il punem din nou la fiert pana ce dulceata incepe sa capete consistenta, ulterior se poate pune in borcane.