maceseMacesul sau trandafirul salbatic este un arbust foarte raspandit la noi, creste atat in campie cat si in zonele de deal. Macesele sunt fructele acestui arbust, au o culoare rosie sau portocalie, ele se pot cultiva in perioada august – octombrie. Din macese se poate obtine gem, sirop, infuzie, fiind folosit si in industria farmaceutica pentru preparearea unor siropuri, unguente, etc. Au un continut foarte mare de vitamina C, fiind o sursa importanta in vitaminizarea organismului. Deasemenea mai contine vitaminele PP, K, B1 si B2, pe langa acestea se mai gasesc acizi organici, taninuri, pectine, terpenoide si multe altele.
Consumul de macese sau produse din acestea creste imunitatea organismului, deasemenea poate fi de mare ajutor in tratarea racelilor, stimuleaza pofta de mancare si digestia, creste elasticitatea capilarelor sanguine.

Cum preparam macesele ?

Sirop de macese
Se iau 350 gr macese proaspete sau uscate se pun in circa 1,5 litri apa si se adauga 1 kg de zahar. Toate acestea se fierb la foc mic circa 35 minute, dupa care se strecoara bine de preferat printr-un tifon.
Se tine la frigider sau se mai poate adauga conservant pentru o mai buna conservare. Se consuma diluat in apa sau sifon de trei ori pe zi cate o cana in care dizolvam circa 20 gr sirop.

Infuzie de macese
Pentru infuzie vom folosi patru linguri de macese pentru un litru de apa. Se fierbe circa 10 minute dupa care se poate consuma, este indicat sa consumam circa 0,5 litri / zi.

Gem de macese
Vom pune la fiert 500 gr zahar intr-un litru de apa, cand acest amestec da in clocot vom adauga 1 kg de macese curatate de samburi. Vom lasa la fiert acest amestec la foc mic si va fierbe pana ce va incepe sa se lege. Dupa vom raci gemul si se poate pune in borcane.

Este foarte important sa curatam bine macesele proaspete de samburi dar mai ales de perisorii acestora. Uscarea maceselor se face la o temperatura de circa 100 de grade C pana ce acestea devin friabile iar prin apasare se sparg.