porumbePorumbele sunt fructe de padure des intalnite la noi in tara fiind foarte prezente in zonele de campie si deal. Se intalnesc la marginea padurilor sau a drumurilor, cresc sub forma unor tufe spinoase.
Fructele au o culoare albastru inchis au forma si culoarea unor afine mai mari. Ajung sa arate coapte la inceputul lunii septembrie insa nu sunt tocmai placute la gust decat dupa ce a cazut bruma peste ele. Se cultiva in perioada octombrie – noiembrie cand datorita temperaturii capata un alt gust.
Porumbele au un continut ridicat de vitamine, minerale, tanin, zaharuri, acizi si alte substante necesare organismului uman. De aceea se pot consuma in scop terapeutic avand efect diuretic, tonifiant, depurativ, antiseptic.

Din porumbe putem prepara gem sau mai poate fi consumat sub forma unui decoct, acesta din urma avand scop terapeutic fiind foarte eficient in eliminarea acidului uric din sange.

Cum preparam gemul de porumbe ?

Este foarte important sa culegem fructele dupa ce a cazut bruma, deasemenea locatia de unde vom culege fructele nu trebuie sa fie de langa un drum intens circulat de autovehicule pentru ca este foarte posibil ca fructele sa fie poluate.

Dupa ce am cules porumbele le vom spala si le vom introduce intr-un vas in care vom adauga un pic de apa, acoperim vasul si punem la fiert. Mestecam din cand in cand, dupa ce s-au inmuiat le vom da printr-o sita pentru a scapa de samburi. Punem din nou la fiert si amestecam pana ce continutul capata consistenta.

Vom indulci cu miere, cantitatea de miere se poate adauga dupa gust insa nu foarte mult pentru ca astfel vom pierde din aroma si gustul porumbelor. Gemul de porumbe are un gust acrisor ceea ce il face deosebit fata de alte preparate din aceasta categorie.

Reteta sirop porumbe

Ingrediente: 1 kilogram porumbe coapte si 1 kilogram zahar.

Porumbele se spala bine si se pun la fiert intr-un vas de tuci sau unul smaltuit. Spre deosebire de alte retete aceasta necesita o cantitate importanta de apa. In vasul in care fierbem porumbele apa trebuie sa fie peste acestea cu circa o palma.

porumbe

Se fierbe continutul circa 40 de minute la foc potrivit, fructele trebuie fierte pana incep sa se sparga. Dupa, luam oala de pe foc si o lasam acoperita circa doua zile de preferat in frigider.

Dupa acest repaos vom strecura continutul printr-un tifon, iar dupa va urma a doua etapa de fierbere, de data aceasta vom adauga si kilogramul de zahar.

Dupa ce este fiert se raceste si se poate introduce pentru pastrare in vase de sticla care se recomanda sa fie depozitate in spatii racoroase si ferite de lumina soarelui.