coacazeCoacazul negru creste sub forma unor arbusti, este cultivat indeosebi pentru fructele sale. Acestea sunt de culoare neagra si au un gust dulce acrisor, fiind foarte apreciate atat pentru gust lor cat si pentru efectul terapeutic. Contin calciu, fier, fosfor, potasiu, acizi organici, proteine, glucide, vitamina C, B, PP. Fructele de coacaze sunt un puternic remineralizant si vitamizant, sunt recomandate in caz de anemie, carente in fier. Deasemenea extractul din fructele de coacaze este folosit in tratarea hipertensiunii arteriale. Fructele de coacaze se culeg in luna iulie, tot in aceasta perioada se recolteaza si frunzele. Din frunze se poate prepara o infuzie, aceasta avand efect calmant, hipotensiv si diuretic.

Coacazele se pot consuma proaspete culese sau se pot pastra mai mult timp in congelator, dar se mai pot prepara diverse delicatese din aceste fructe.

Retete din coacaze negre :

Dulceata de coacaze negre :- Un deliciu culinar usor de realizat, reteta de coacaze poate fi diferita in functie de gust. Putem face o dulceata mai acrisoara sau una mai dulce.

 Ingrediente : – 2 kg coacaze spalate si curatate de samburi

– 1,7 maxim 2 kg zahar

– 2 lamai

– 1,5 litri apa

Cum procedam ?

 Adaugam intr-un vas zaharul, apa si lamaia care se taie feli inainte, toate acestea se fierb la foc potrivit pana ce capata consistenta si obtinem un sirop. Ulterior adaugam coacazele, fierbem continutul la foc mic in continuare, avand grija sa mestecam din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Cand continutul capata consitenta si este destul de legat se poate lua de pe foc se lasa cateva minute la racit iar ulterior se pune in borcane.

Reteta vin de coacaze negre :- Vinul de coacaze este foarte apreciat, fiind considerat un vin terapeutic, avand numeroase efecte benefice pentru organism.

 Ingrediente : – 2 litri suc de coacaze

  – 2 kg de zahar

– 4 litri apa

  – 3 lamai

 Cum procedam ?

 Vom zdrobi coacazele pana ce obtinem un suc ( 2 litri ), dupa care vom adauga jumatate din apa, adica 2 litri , vom lasa continutul sa stea timp de 3 zile.

In acest amestec vom lasa tot continutul, inclusiv coacazele zdrobite. Intre timp vom prepara celalalt sirop, vom adauga zaharul in cei 2 litri de apa ramasi, vom stoarece lamaia si fierbem continutul 8 – 10 minute, dupa putem amesteca cu siropul de coacaze nu inainte de a-l strecura pe acesta printr-un tifon. Ulterior vom adauga toata compozitia intr-o damigeana care va fi prevazuta obligatoriu cu dop pentru fermentat.

Se va pastra in damigeana circa 60 de zile dupa care se poate imbutelia in sticle si se poate pune la pastrat in loc racoros.