afine Afinele sunt fructe mici de culoare albastru inchis care cresc in zonele montane. Arbustul afinului este foarte mic, ca si fructele de altfel ,insa toate acestea compenseaza prin gustul si aroma unica a fructelor sale. Afinele sunt recunoscute atat din punct de vedere medical cat si alimentar, fiind ingredientul cheie in prepararea unor delicatese. In scop medical de la afin se recolteaza fructele dar si frunzele.
Frunzele de afin au un continut ridicat

 de taninuri, flavonoizi, neomirtilina, acizi triterpenici. Preparatele din frunze scad nivelul de glucoza din sange, au un efect benefic asupra vaselor de sange, actiune antiseptica, antidiareica, diuretica, etc.

Fructele de afin contin caroten vegetal, taninuri, vitamilele B, C, PP, si E, acizi organici si glucide. Afinele au un efect protector asupra aparatului digestiv, patrund in peretele intestinului si formeaza o pelicula protectoare. Deasemenea preparatele fitoterapeutice din afin se recomanda in hipertensiune arteriala, diabet, guta, reumatism, ateroscleroza cerebrala, probleme vasculare, diaree, enterocolite, infectii urinare, etc.

Preparate din afine:

Infuzia din frunze de afin
Se prepara dintr-o lingura de frunze uscate pentru o cana de apa. Se consuma 2 cani pe zi .
Frunzele de afin se recomand a fi uscate la umbra iar ulterior se faramiteaza si se pastreaza la loc uscat.

Decoct de afine
Pentru prepararea acestuia vom folosi 6-7 linguri de fructe pentru 1 litru de apa. Vom fierbe compozitia la foc potrivit 10-12 minute. Putem servi 2-3 cani pe zi.

Afinele se pot consuma fara a fi preparate acestea avand un continut important de vitamine C, B, A care pot asigura necesarul zilnic al organismului. Deasemenea din afine se prepara numeroase produse cum ar fi :dulceata, sirop, gemuri, afinata dar si anumite medicamente, suplimente alimentare care au in continutul lor extract de afine.