z Este posibil sa avem contact sexual in perioada sarcinii sau nu? Aceasta este intrebarea la care se gandesc ambii parinti dupa ce au aflat vestea ca vor avea un bebelus. In primul rand trebuie sa stim ca aceasta perioada poate fi resimtita diferit de fiecare femeie in parte.

  In perioada sarcinii apar modificari hormonale care pot influenta starea psihica a femeii precum si apetitul sexual al acesteia. Sunt persoane care au apetitul sexual normal chiar un pic marit in primul trimestru de sarcina. Dar exista situatii cand viitoarea mamica nu are tocmai starea necesara, avand sentimente contradictorii ceea ce poate duce la diverse tensiuni in cuplu. De aceea comunicarea intre parteneri este foarte importanta in perioada sarcinii. Tatal are si el un rol foarte important in a sustine si intelege pe viitoarea mamica.
 

  Contactul sexual in perioada sarcini este posibil, viata de cuplu poate fi normala. Se recomanda ca in primul trimestru de sarcina sa nu exageram, contactele sa fie in numar de maxim doua pe saptamana. In perioada primului trimestru de sarcina exista risc de avort spontan la circa 15% dintre femei.

Trimestrul al doilea este perioada in care putem avea contact fara probleme, fatul este mai dezvoltat si protejat in acelasi timp. In plus majoritatea femeilor in aceasta perioada au un apetit sexual destul de ridicat. Va trebui sa tinem cont de pozitia pe care o adoptam in timpul actului sexual, aceasta nu trebuie sa dauneze fatului, abdomenul viitoarei mamici nu trebuie presat. Sfatul medicului este foarte1< important, acesta poate aprecia exact in functie de evolutia sarcinii cat si daca putem avea contact in perioada de sarcina.

  Contactul sexual nu prezinta risc pentru fat in mod normal pana in penultima luna de sarcina. Este important sa ne protejam cu prezervativ pe perioada sarcinii deoarece exista posibilitatea transmiterii unei infecti care poate influenta sarcina.

Femeile cu antecedente de avort spontan sau alte afectiuni medicale care pot pune sarcina in pericol vor evita sa aibe contact sexual in perioada sarcinii. Deasemenea daca apare sangerarea in timpul contactului sexual, acesta trebuie oprit imediat, durerile sunt si ele un semn ca trebuie sa ne oprim.

  Comunicarea permanenta cu medicul ginecolog este vitala, acesta ne poate spune exact cum trebuie sa procedem, ce se impune pentru a avea o sarcina fara probleme.