pubertate Pubertate este o etapa complexa prin care organismul sufera o serie de transformari, acestea sunt de natura psihoorganica si constau intr-o trecere a persoanei de la copil la adolescent. Aceasta perioada este una de maturizare sexuala si fizica a individului. Pubertatea apare in jurul varstei de 12-14 ani, fetele in general sunt mai precoce decat baietii.

Pubertatea se manifesta prin dezvoltarea caracteristicilor sexuale, apare pilozitatea, menstruatia la fete si lichidul seminal la baieti.

Deasemenea organismul in sine se modifica, vocea se va schimba, toate aceste caracteristici sunt normale si reprezinta ritmul evolutiv de la copil la adult. Pubertatea este si o criza psihobiologica, in aceasta perioada de trecere, adolescentul nu isi gaseste locul in societate.

Ne mai fiind nici copil nici adult, acesta poate manifesta dificultati si tulburari, avand impresia ca este neinteles de cei din jur. Rolul familiei, al parintilor este foarte important in formarea tanarului adolescent.

Adolescenta poate fi considerata ca baza pentru personalitatea viitorului adult, sentimentele de inferioritate, esecurile din perioada adolescentei pot avea repercursiuni asupra individului si a personalitatii sale de mai tarziu.

,,Conflictul ” intre generatii putem spune ca este in prima faza, adolescent – parinte, acest conflict a exista dintotdeauna. O data insa cu maturizarea completa, aceste diferende se sting.

Exista si situatii cand tineri ca urmare a unor evenimente emotionale sau pur si simplu prin natura lor ajung la maturitate ceva mai tarziu. Relationarea pasnica poate fi primul semn de maturitate, bineinteles daca aceasta vine ca o recunoastere a unor greseli tineresti.