menstruatiaCiclul menstrual constituie ansamblul fenomenelor care se produc periodic la nivelul aparatului genital feminin din prima zi a menstruatiei pana in prima zi a menstruatiei urmatoare. In mod obisnuit, ciclul menstrual are o durata de 28 de zile dar poate varia intre 26 si 35 de zile fara ca acest luru sa fie anormal. Cel mai important fenomen din cursul unui ciclu menstrual este ovulatia. Indiferent de lungimea ciclului menstrual, ovulatia se produce exact cu 14 zile inaintea menstruatiei.

Menstruatia este formata din sange, elemente musculare, cheaguri de sange, care rezulta din eliminarea mucoasei uterine care apare in absenta fecundarii ovulului. In cazul in care ovulul este fecundat ca urmare a intalnirii cu un spermotozoid si are loc nidatia in peretele uterin, femeia este gravida si menstruatia nu mai pare.

Prima menstruatie constituie un eveniment despre care fata trebuie sa stie inainte de aparitia lui. Este important sa stie ce se intampla cu corpul ei astfel incat menarha (prima menstruatie) sa nu o surprinda sau ingrozeasca. Varsta medie la care apare menarha este 13 ani. Poate surveni si mai devreme, incepand de la 10 ani sau mai tarziu pana la 16 ani. Totusi daca nu apare dupa 14 ani, este bine ca fata sa fie examinata de medic. Absenta menstruatiei la aceasta varsta este explicata printr-o dezvoltare putin intarziata dar uneori se poate datora unei malformatii sau unei boli. La inceput menstruatiile sunt neregulate, primele cicluri fiind de obicei anovulatorii (fara ovulatie). Ovulatia pare dupa cateva luni sau chiar dupa 1-2 ani. Anovulatia se intalneste la pubertate si in premenopauza – cand procesul complex al ovulatiei esueaza fie pentru ca noua functie nu si-a gasit stabilitatea, fie pentru ca functia ovariana ia sfarsit – sau dupa un soc psihologic ori fizic important.
Absenta menstruatiei se numeste amenoree. Menstrele abundente formeaza menoragia iar cele dureroase constituie dismenoreea.
Prima menstruatie apare la pubertate, incetarea aparitiei menstrelor caracterizeaza menopauza, iar in timpul sarcinii ciclul se opreste temporar (amenoree fiziologica).

Pe parcursul ciclului menstrual, exista modificari hormonale majore care duc si la modificari ale dispozitiei. Astfel in prim ajumatate a ciclului creste treptat nivelul estrogenului si al endorfinelor ceea ce duce la cresterea bunei dispozitii. La doua saptamani inaintea menstruatiei nivelul estrogenului scade brusc si fata poate deveni nelinistita, capricioasa, tacuta, are crize de suparare, durata somnului este si ea modificata. In faza a treia, nivelul estrogenului incepe sa creasca din nou ca si cel al progesteronului. Buna dispozitie apare din nou. La inceputul ovulatiei nivelul testosteronului creste treptat si atinge nivelul maxim, din aceasta cauzasi dorinta sexuala este mai puternica. Dupa aceea, nivelul testosteronului scade si o data cu el, dorinta sexuala. In ultimele zile ale ciclului, nivelul estrogenului, progesteronului si endorfinelor scade. Senzatia de bine si incredere dispare din nou si se instaleaza iritabilitatea, supararea, tristetea sau chiar disperarea lipsita de motiv, un respect de sine redus. Fata poate deveni posomorata, retrasa, ingrijorata, deprimata, aceste manifestari capatand denumirea de sindrom premenstrual.

Igiena menstruatiei. Dusul cu apa si sapun sunt suficiente pentru inlaturarea sangelui menstrual si a mirosului caracteristic. Nu este nevoie si nu se recomanda folosirea cosmeticelor sau a spalaturilor intravaginale. Vaginul se curata in mod natural si nu trebuie spalat. Pentru a absorbi sangele menstrual care se scurge in exterior se folosesc tampoane absorbante externe sau interne. Tampoanele externe sunt mai subtiri si mai eficiente decat vata. Unele au benzi adezive pentru a le fixa de slip si a evita deplasarea lor si eventuala patare cu sange. Tampoanele interne sunt de forma cilindrica si se introduc in vagin; unele au un dispozitiv de aplicare ce se arunca imediat dupa introducere. Virginele evita folosirea acestor tampoane deoarece introducerea lor poate rupe himenul. Ele pot fi totusi folosite daca exista usurinta aplicarii lor, dat fiind faptul ca membrana himenala este perforata si permite introducerea unui astfel de tampon. Tampoanele interne trebuie schimbate des chiar daca afluxul de sange nu este mare deoarece ele risca sa produca infectii grave numite sindrom septico-toxic.