usturoi-013Cunoscut inca din antichitate usturoiul a fost recunoscut pentru efectele sale benefice, fiind folosit in bucatarie cat si in mod terapeutic. In zilele noastre usturoiul este nelipsit din bucatarie fiind folosit in foarte multe din retetele alimentare, existand numeroase feluri de mancare care fara usturoi isi pierd total gustul. Contrar mirosului total neplacut al usturoiului, acesta are o sumedenie de calitati recunoscute de specialisti, fiind considerat pe buna dreptat un aliment  medicament.

Usturoiul are un continut bogat in magneziu, vitamina B1, B6, si C, deasemenea mai contine calciu, potasiu, seleniu si fier. Prinicipiul activ pe care il contine usturoiul se numeste Alicina care are un efect benefic asupra sistemului circulator. Reducand astfel riscul imbolnavirii sistemului cardio vascular, consumul de usturoi are ca efect reducerea trigliceridelor si a colesterolului.

Deasemenea usturoiul reduce tensiunea arteriala, subtiaza sangele facilitand astfel circulatia sangvina.
Usturoiul este considerat un dezinfectant al cailor respiratorii fiind recomandat in cazul afectiunilor pulmonare. Are actiune antiinflamatorie fiind recomandat in caz de raceala, gripa.

Numeroase experimente au demonstrat ca usturoiul consumat frecvent ajuta in prevenirea cancerului de colon, avand un efect de curatire a colonului. Previne obezitatea, creste imunitatea organismului, are efect viermifug ,, curatand” sitemul digestiv.

Usturoiul poate fi folosit ca remediu pentru uz extern, din acesta se pot prepara diverse potiuni care vor fi folosite in cazul durerilor reumatice, bataturi, astm.

Este bine de stiut ca usturoiul actioneaza cel mai bine atunci cand este consumat crud, pisat sau maruntit, dupa fierbere acesta isi mai pierde din calitatile terapeutice.

Consumul de usturoi este contraindicat mamelor care alapteaza, deoarece poate influenta gustul laptelui si poate provoca colici abdominale sugarului.

Pentru o viata cat mai sanatoasa este recomandabil sa consumati macar saptamanal usturoi, de preferat nu sub forma de pastile, pudra sau alte produse pe baza de usturoi ci usturoi in forma lui naturala cat mai putin preparat