023 Urzica este o planta des intalnita in arealul geografic al tarii noastre. De multe ori suntem obligati sa ocolim aceasta planta pentru a evita usturimile provocate prin atingerea frunzelor ei. Pe langa aceasta faima urzica are numeroase proprietati medicale care sunt benefice multor afectiuni.
De la urzica se folosesc frunzele, care trebuie culese de la plante foarte tinere. Este o planta cu un continut bogat in viaminele A, B2, C si K , frunzele sunt folosite si ca aliment avand rol important in regenerarea organismului la inceputul primaverii. Tratamentul sub forma de ceai de urzica este folosit in afectiunile renale, are o actiune diuretica, de asemenea are influente favorabile in caz de guta, reomatism. Datorita continutului in vitamina K are un rol anti hemoragic si este recomandata in menstruatii abundente si neregulate, sangerari dupa sarcina, hemoroizi. De asemenea se recomanda ceai de urzica, in cazul diabetului zaharat, scade zaharul din sange, in cazul bronsitei are efecte benefice.

Infuzia de urzica se prepara dintr-o lingura de frunze pentru o cana de apa se consuma 2-3 cani pe zi. Urzica este folosita in industria cosmetica si dermatologica datorita capacitatilor sale de a stiumula refacerea tesuturilor, folosindu-se la vindecarea plagilor, ulcerului varicos, afectiuni ale gurii.

Frunzele si radacina se mai folosesc pentru intarirea radacinii parului, combaterea matretei si a seboreei, in acest sens se fac bai cu preparate din frunze si radacina de urzica.
Contraindicatii;- este important sa ne protejam cand culegem aceasta planta pentru a evita usturimile pe care le provoaca . Nu se administreaza copiilor sub doi ani, femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, iar persoanele trecute de varsta de 65 de ani vor folosi preparate mai diluate.