Ce saltea sa alegem, saltea ortopedica, saltea cu memory, saltea din latex sau clasica saltea cu arcuri ?

A devenit din ce in ce mai dificila sa ne alegem o saltea potrivita. Si aceasta din doua motive, oferta este una destul de generoasa iar in astfel de situatii tot timpul printre produsele bune se strecoara si produse de o calitate indoielnica. Iar cel de-al doilea aspect care face dificila alegerea este imposibilitatea de-a testa timp suficient produsul. Practic e aproape imposibil sa alegi salteaua potrivita, nu tot timpul pretul este cel care ne confirma ca am ales ceea ce avem nevoie. Saltelele sunt ca si pantofii, o saltea poate fi comoda sau poate fi un chin. La fel ca si pantofii poate avea un efect bun sau nociv in timp, chiar daca aparent totul pare perfect.

Sunt bune saltelele ortopedice, superortopedice ?

Majoritatea celor care cauta o saltea, cer in magazine saltea ortopedica. Probabil pentru ca cuvantul ortopedic are o rezonanta medicala, iar salteaua de acasa s-a lasat dupa multi ani de folosire iar acum se doreste o saltea ferma. Salteaua ortopedica poate fi buna pentru unii si foarte proasta pentru altii. In primul rand se recomanda sa excludem din start o saltea cu arcuri clasice. Aceasta nu isi va pastra foarte mult efectul ortopedic. Salteaua ortopedica este recomandata persoanelor active, suple si in general celor care dorm pe spate. Poate fi o solutie potrivita pentru copii, adolescenti, cu conditia sa nu aibe kilograme in plus. Tendinta pe o saltea ortopedica este sa dormim pe puncte, in cazul persoanelor supraponderale acest lucru poate fi extrem de daunator.

Saltea ortopedica plus strat de memory = saltea anatomica

Salteaua anatomica cu strat de memory este una din cele mai bune solutii in acest moment. Produsul din aceasta categorie e cea mai buna solutie si din punct de vedere al confortului, al suportului ,nu are contraindicatii. Baza ortopedica solida cu un strat moale vascoelastic va mentine coloana vertebrala in cea mai buna pozitie. Circulatia periferica va fi protejata, indiferent in ce pozitie vom dormi greutatea va fi distribuita, astfel presiunea pe puncte va fi inexistenta. In functie de greutatea corporala putem sa ne alegem stratul de memory. Pentru a efectua o alegere potrivita trebuie sa tinem cont de kilogramele in plus daca e cazul. De exemplu daca dormim pe burta, aceasta trebuie sa se muleze cat decat in saltea, altfel va pune presiune pe organe, coloana, etc. Lipsa unui strat ortopedic ( dur ) la baza saltelei cu spuma memory poate fi extrem de periculoasa, practic am dormi ca intr-o groapa, iar colana in timp ar face o curbura. Muschii ar fi extrem de solicitati, iar dimineata ne-am trezi mai obositi decat inainte de culcare.

Saltele din latex

Salteaua din latex este un produs din gama premium, evident vorbim de saltele care au in compozitie latex natural si nu sintetic. Din pacate pe piata romaneasca sunt foarte putine produse din latex de calitate. Este o saltea elastica cu efect anatomic, in general se recomanda persoanelor pana in 140 de kilograme. Peste aceasta greutate salteaua isi poate pierde din efectul anatomic. Atentie vorbim de saltea latex clasa A. Sunt de evitat combinatiile de latex cu alte spume. Datorita elasticitatii latexul nu poate fi imbinat cu succes cu alte tipuri de materiale. O saltea din latex de calitate va fi tot timpul ,, turnata” si nu debitata dintr-un bloc de materie prima. Cautati pe interiorul saltelei stantele care va confirma producatorul si tipul de latex folosit.

 

Saltele din arcuri clasice

Saltelele din arcuri sunt cea mai proasta solutie, exceptand pe cele cu arcuri individuale. Exista multi producatori la nivel mondial care au scos de circa 10  ani din productie acest tip de produs. Din pacate in Romania inca mai exista saltele cu arcuri si inca se vand in cantitati mari. Salteaua cu arcuri noua este evident mai buna decat una cu arcuri veche, in timp insa organismul va avea de suferit.

Ce trebuie sa stim cand alegem o saltea

– Salteaua trebuie sa fie mai mica macar cu 2 cm decat interiorul patului.

– Salteaua trebuie sa nu fie ingropata mai mult de jumatate in pat.

– Salteaua trebuie sa se aeriseasca, in cazul in care avem o placa sub saltea este indicat sa facem orificii de aerisire in placa.

– Sa nu alegem o saltea cu strat memory in husa, spuma memory se distruge la spalare.

– Sa verificam daca sub stratul textil, sub husa exista vatelina. Daca salteaua are spuma in loc de vatelina, inseamna ca vom transpira pe o astfel de saltea. Vatelina are un rol bine determinat si poate face diferenta intre o saltea de calitate si un produs extrem de prost. Din pacate aceasta nu este vizibila si foarte putina lume stie sa faca diferenta.

– Este indicat sa cumparam salteaua de la producator, revanzatorul in cele mai multe din situatii nu cunoaste ce anume contine salteaua si va poate prezenta o ,, poveste” falsa despre produs.

– Originea materiei prime este de asemenea un reper important.

– Probati salteaua inainte de-a o cumpara, exista firme care ofera in custodie saltele spre proba, fara costuri, fara obligatii. Nu aveti de unde sa stiti care este cea mai potrivita saltea decat daca o incercati.