parchetPardoseaua este un element foarte important din ansamblul care constituie o locuinta. Parchetul este cel mai folosit produs pentru pardosea, in general pentru dormitor si sufragerie optam pentru o pardosea mai ,,calda” adica din lemn.

Pe piata gasim mai mult tipuri de pardoseli din lemn, insa cele mai folosite sunt parchetul laminat si parchetul clasic din lemn masiv. Ambele produse au atat plusuri cat si minusuri in cee ce priveste utilitatea, forma estetica dar mai ales intretinerea.

 Diferentele intre parchetul clasic si cel laminat sunt destul de importante, iata cateva dintre ele :

Parchetul din lemn masiv :

Avantaje :

* este mai rezistent fiind din lemn masiv
* poate fi reparat, eventualele zgarieturi se pot rezolva daca vom rascheta si paluxa pardoseaua
* putem schimba nuanta parchetului, fara sa inlocuim parchetul

Dezavantaje:

 * multi il considera un produs demodat
 * aplicarea lui necesita mai mult timp decat daca folosim al tip de parchet
* limitat ca oferta in ceea ce priveste esentele de lemn disponibile pe piata.

 

Parchetul laminat:

 Avantaje :

 * este disponibil in foarte multe culori si nuante

 * se aplica foarte usor, in timp foarte scurt

 * costurile de aplicare sunt mai mici

 * este un produs care din punct de vedere al designului este in tendinte, existand mai tot timpul ceva nou si potrivit cu restul elementelor de decor care tot apar pe piata.

 

 Dezavantaje :

 * este mai putin rezistent decat parchetul din lemn masiv

 * modelele din clasa mediu sunt sensibile, se deterioreaza mai usor

 * durata de viata este mai scurta decat la lemnul masiv.

 
Comparatia de mai sus este facuta pentru gama de produse din clasa medie, care reprezinta 80% din piata de pardoseli din lemn.

Cum intretinem parchetul ?

Lemnul este un material sensibil in comparatie cu gresia de exemplu, de aceea este foarte important cum intretinem parchetul pentru a avea o pardosea frumoasa dar si durabila.

Umiditatea este un element important in mentinerea duratei de viata a unui parchet. Este foarte important sa nu ajunga apa sa balteasca pe parchet, altfel acesta se va deforma si va trebui inlocuit.

Pentru a inlatura anumite urme sau pete de pe parchet se recomanda sa folosim o carpa umeda.

Solutia folosita in stergerea parchetului trebuie sa fie speciala pentru lemn, altfel este foarte posibil ca acesta sa devina extrem de lunecos. Deasemenea pentru a proteja parchetul putem folosi un polish.

 Mobilierul este de preferat sa nu fie pus direct pe pardosea, putem folosi diverse materiale pe care le vom fixa sub mobilier evitand astfel zgarieturile care se pot produce.

Este indicat sa evitam in a circula cu incaltaminte neadecvata pe parchet, tocurile sau incaltaminte cu ajutorul careia putem aduce eventuale pietricele pe pardosea, riscand astfel sa producem zgarieturi.

Parchetul din lemn masiv pe langa metodele de intretinere amintite mai sus se poate rascheta, chitui daca e cazul iar ulterior se paluxeaza. Aceasta operatiune practic aduce la viata o pardosea care parea irecuperabila. Prin aceasta metoda se elimina eventuale zgarieturi, defecte capatate in timp.