musetel Cea mai cunoscuta planta medicinala la noi in tara, raspandita in toate zonele de campie, prefera soarelui si poate fi gasite chiar si pe pajisti si terenuri mai putin prielnice pentru cresterea plantelor. Foarte aromata are un miros specific, placut si foarte apreciat de consumatori. Este foarte apreciata pentru proprietatile terapeutice, cum ar fi: actiune antialergica, antispastica, antiinflamatorie, epitelizanta si cicatrizanta. In diverse afectiuni gastrice ajuta cu succes la regenerarea florei intestinale dupa tratament, se poate administra si sub forma unor inhalatii in cazul infectiilor cailor respiratorii superioare si a sinusurilor, grabesc vindecarea leziunilor ulceroase.

Pentru prepararea infuziei de musetel vom folosi o lingura de flori de musetel pentru o cana de apa, se adauga in apa fierbinte dupa care se lasa 15-20 minute, ulterior se poate consuma. Astfel preparata se recomanda in cazul: colite, ulcer gastric, diaree, enterocolite, infectii urinare, acnee, pentru stimularea functiei hepatice, pentru durerile premenstruale, prevenirea gripei, in cazurile de mai sus vom consuma 2-3 cani / zi. Pentru colicile copiilor vom face o infuzie mai diluata, dintr-o lingurita de flori de musetel pentru o cana cu apa.

Ceaiul de musetel are foarte multe aplicati ,se poate folosi si pentru uz extern dar infuzia va trebui sa fie mai concentrata, adica vom folosi trei linguri de musetel pentru o cana cu apa, in aceasta concentratie ceiul de musetel se foloseste in cazul eritemele fesiere ale sugarilor, ulcere varicoase conjunctivite, hemoroizi externi. Deasemenea in cazul gingivitelor si a stomatitelor, afectiuni ale guri si in amigdalite se recomanda spalaturi bucale, in aceasta situatie vom tine patru minute ceaiul in gura de cinci ori pe zi.