mentaMenta este o planta binecunoscuta, avand o larga utilizare in industria alimentara si nu numai. Folosita de foarte multe ori doar pentru aroma si parfumul sau deosebit, menta are si numeroase proprietati terapeutice. In scop medical de la menta se folosesc frunzele si tulpina. Acestea au un continut ridicat de taninuri, flavonoizi, uleiuri volatile, substante polifenolice.

Proprietati si indicatii terapeutice:

Menta este folosita din timpuri stravechi in scop terapeutic, avand proprietati antifermentative, spasmolitice, dezinfectante. Deasemenea menta datorita continutului de flavonoizi stimuleaza secretia si eliminarea bilei. Are un efect usor anestezic asupra mucoasei gastrice, preparatele din menta au o actiune antiemetica. Menta mai poate fi folosita cu aplicare locala, avand efect analgezic, antiseptic si decongestionant al cailor respiratorii.
Preparatele pe baza de menta se pot folosi in afectiuni ale vizicii biliare, colon iritabil, diareee.

Preparate din menta
Infuzia de menta este recomandata in cazul colicilor sau a greturilor.

Mod de preparare :
Vom folosi o lingurita de frunze uscate pentru o cana de apa, vom adauga menta chiar inainte de-a incepe apa se fiarba. Vom lasa continutul sa se raceasca si vom consuma caldut sau chiar rece, 1-2 cani/ zi.
In cazul problemelor biliare infuzia se va prepara din doua lingurite de menta uscata.

Contraindicatii ale mentei :

Preparatele pe baza de menta care se recomanda pentru uz extern nu trebuie aplicate in zona ochilor, pot produce iritatii ale mucoasei oculare. Uleiul volatil de menta folosit in exces poate provoca greata, varsaturi sau chiar toxicitate.

Ceaiul de menta nu este recomandat celor care sufera de ulcer gastric sau duodenal.
Ultimile cercetari in domeniu au relevat calitati nebanuite pe care le are aceasta planta, fiind considerata de cercetatori una din plantele minune cu efecte anticancerigene.