marulMarul este unul din cele mai raspandite si cunoscute fructe. Putin pretentios acesta poate fi intalnit atat in zonele de campie, dar si in zonele de munte. Exista o mare varietate de soiuri, incepand cu merele care se pot cultiva vara, soiul de toamna si cel cultivat toamna tarziu soiul de iarna.
Merele sunt recomandate a se consuma zilnic, indicat ar fi sa nu ne lipseasca acest fruct din meniul nostru. Inca din antichitate marul apare in tratatele de medicina, egiptenii preparau din mere otet care era folosit in tratarea diverselor afectiuni.

Marul are un continut ridicat de vitamina C, deasemenea acesta mai contine substante tanoide, substante pectice, lignina, saruri minereale, zaharuri, acizi, provitamina A, enzime, vitamina PP, grupul de vitamine B, biotina, acid panatotenic si alte substante benefice organismului nostru.

Valoarea energitica a unui mar de 100 grame este in medie 60 kcal, in functie de soi, prospetime si altii factori.

Merele sunt o sursa foarte buna de fibre pentru organismul nostru, scad colesterolulu din organism, au o actiune puternic antioxidanta, previn cancerul de col uterin, boliile cardiovasculare, echilibreaza digestia.

Sucul de mere este foarte eficient in cazul afectiunilor renale, consumul zilnic de suc de mere ne va ajuta sa eliminam pietrele de la rinchi.

Osteoporoza este o alta afectiune care poate fi prevenita daca consumam zilnic mere, deasemenea un mar pe zi va preveni cresterea in volum a ficatului si va imbunatati functiile pulmonare.

Consumul de mere ne va ajuta in cazul unor probleme legate de greutatea corporala, otetul de mere in combinatia cu miere este folosit in dietele celor care sufera de obezitate.

Este important sa alegem pentru consum merele cultivate ecologic fara tratamente chimice. Nu tot timpul un mar frumos este si sanatos, de aceea este important sa avem certitudinea ca am consumat un produs 100 % natural.