igrasie Igrasia este o problema destul de des intalnita la cladirile vechi dar si cele noi. Acest fenomen apare datorita unor lucrari de proasta calitate in ceea ce priveste hidroizolatia cladirii sau din cauza lipsei unei ventilari corespunzatoare a incaperii. Igrasia se manifesta prin zone de umezeala permanenta care in timp capata o culoare galbuie. Aceasta distruge vopseaua aplicata pe perete si chiar tencuiala, ulterior poate sa apara mucegai, ciuperci, bacterii. Toate acestea creeaza un disconfort celor care locuiesc in aceasta incinta si in plus pot duce la probleme serioase de sanatate.

 Mucegaiul si igrasia pot provoca de la diverse alergii pana la boli pulmonare grave sau chiar afectiuni hepatice, cardiovasculare. Aceste culturi care se pot dezvolta in habitatul nostru sunt foarte periculoase mai ales pentru copii. De aceea este foarte important sa incercam prevenirea apartiei igrasiei.

Prevenirea igrasiei si a mucegaiului.

Pentru a preveni igrasia trebuie sa avem in vedere acest lucru inca din faza de proiectare. Incaperile care sunt predestinate umezelii cum ar fi baia, bucataria trebuie orientate astfel incat in majoritatea zilei sa aibe soare. Izolarea fundatiei este deasemenea foarte importanta, o cladire care nu are o izolatie a fundatiei corecta nu va scapa niciodata de igrasie. Izolarea peretilor, aceasta trebuie facuta neaparat pe peretii exteriori ai cladirii.

Cum tratam igrasia ?
In acest moment pe piata se gasesc foarte multe produse care se pot folosi in tratarea igrasiei, solutii cu care se va spala peretele iar ulterior vom aplica o vopsea lavabila. Deasemenea exista vopsea lavabila speciala pentru incaperi cu predispozitie la igrasie.

Mai puteti opta pentru aparate speciale numite dezumidificatoare de aer, acestea se gasesc in comert, prezentate prin mai multe modele.

Deasemenea exista o metoda numita metoda electro-osmotica, aceasta consta in implantarea unor anozi de titan in perete care au rolul de-a respinge umezeala, practic aceasta coboara in sol.

O metoda mai veche folosita de constructori consta in introducerea unui lemn in perete care sa absoarba umezeala.

Majoritatea acestor metode sunt temporare si trebuie repetate periodic, igrasia va reveni de fiecare data.

Totusi exista o solutie in a controla dezvoltarea acesteia prin aerisirea periodica o incaperii astfel umezeala nu va mai ajunge pe pereti. Acest lucru este mai greu de realizat in perioada rece dar ramane singura metoda eficienta in a pastra umiditatea aerului in parametrii normali.