dsc003601 Galbenelele se gasesc aproape in fiecare gradina, sunt cultivate mai mult pentru ornament. Sunt plante destul de rezistente nu necesita o ingrijire speciala, florile lor impodobesc gradina o perioada destul de lunga. In scop medical de la aceasta planta se cultiva florile, care au un continut ridicat de : substante triterpenice, ulei volatil, rezine, carotenoide, tanin, etc.

  Preparatele pe baza de galbenele au actiune antispastica, antiseptica, cicatrizanta, antiinflamatoare. De asemenea uleiul extras din flori de galbenele este folosit cu succes in afectiunile oculare.

  Preparatele fitoterapeutice pe baza de galbenele au efecte benefice in cazul tulburarilor de ciclu menstrual, afectiuni biliare si hepatice.

 Extractul de galbenele este folosit  in tratarea locala a plagilor care au diverse cauze : arsuri, infectii ale pielii, degeraturi , muscaturi ale insectelor si in tratarea acneei.

dsc00365
Ceaiul de galbenele se prepara din o lingura de flori pentru o cana cu apa, se pot consuma 2-3 cani / zi. Pentru uz extern care se poate aplica sub forma unor comprese sau spalaturi, vom folosi 3-4 linguri de flori / un litru de apa.
In cazul tenului uscat putem folosi comprese cu ceai de galbenele, il vom prepara din 4 linguri de flori pentru o cana cu apa.