bertonee2 Bertone X 1/9 este un model deosebit, fiind in top in anii “70 dar si astazi atrage privirile celor care apreciaza o masina frumoasa. Un design realizat de Bertone si produs de Fiat in doua variante de motorizare 1300 si 1500 cm3, este un autoturism sport de exceptie pentru cei care stiu sa aprecieze o masina clasica.

Fabricata intr-o serie destul de scurta si-a gasit repede fanii in toata lumea si astazi exista fancluburi, intalniri ale posesorilor acestor masini. Din punct de vedere tehnic poate atinge in jur de 200 km/ ora ceea ce in anii “70 insemna ceva; avand tractiune spate, motorul fiind transversal si pozitionat in spate ceea ce poate creea anumite neplaceri in anumite situatii.

 O alta problema semnalata de cei pasionati de acest model este faptul ca racirea motorului in anumite cazuri nu era eficienta, desi autoturismul dispune de cate o fanta speciala pe fiecare parte a caroseriei. Desi dispune doar de doua locuri exista doua portbagaje cel din fata in care exista un loc special si pentru plafonul autoturismului si cel din spatele motorului.

Este una din masinile care sunt scoase in valoare atunci cand sunt decapotate, lucru care se face manual acesta fiind unul din dezavantaje . Desi au trecut foarte multi ani de la primul model fabricat , Fiat Bertone X1/9 ramane un exemplu de clasic si frumos in acelasi timp, o masina care incanta privirea oricarei generatii de soferi sau simplii privitori.