dsc00317 Cel mai controversat aspect legat de aceste vietuitoare este modul in care au disparut. Exista multe ipoteze in acest sens, cea mai probabila este cea a unei catastrofe mondiale ca urmare a ciocnirii pamantului cu un meteorit enorm. Ca urmare a acestei coliziuni s-a ridicat un praf in atmosfera, lucru care nu a permis patrunderea razelor solare, vegetatia a disparut ceea ce a dus si la disparitia dinozaurilor ierbivori. Disparitia acestei specii a determinat si disparitia speciilor carnivore. Multi savanti nu sunt de acord cu aceasta explicatie, acest fenomen nu explica o disparitie atat de masiva a dinozaurilor.

  Alimentatia. O mare parte dintre dinozauri erau ierbivori, se hraneau cu plante, frunze, flori, ferigi uriase, dar au existat si dinozauri carnivori care vanau alti dinozauri mai mici.

  Reproducerea. Dinozaurii depuneau oua in cuiburi care erau sapate in pamant, la unele specii puii ramaneau in cuib o perioada de timp fiind hraniti si protejati de parinti. In zilele noastre s-au descoperit numeroase schelete de pui precum si oua de dinozaur, cele mai reprezentative teritorii ale lumii sunt ; sudul Frantei,, America de Nord, Mongolia, China.
 

  Inteligenta. Dinozaurii nu erau foarte inteligenti, majoritatea aveau un creier foarte mic, comparativ cu restul organismului. Cu toate acestea erau capabili de comportament instinctiv destul de complex, traiau in grupuri, isi protejau puii, construiau cuibul.

  Evolutia. Au aparut in urma cu 230 de milioane de ani si au dominat continentele timp de 165 de milioane de ani. S-au diversificat enorm, s-a stabilit ca au existat peste 600 de specii. Dimensiunile si formele dinozaurilor erau foarte diverse , de la marimea unui pui de gaina la cateva tone , cu doua sau patru picioare. Se cunosc dinozauri cu corn, dinozauri cu platosa, altii aveau trompe sau creste de forme variate.

  Descendentii dinozaurilor sunt pasarile, care au ca stramos un dinozaur de mici dimensiuni carnivor , acoperit cu solzi. Crocodilul deasemenea este un descendent dar ceva mai indepartat, avand stramosi comuni apropiati. Reptilele sunt deasemenea rude mai indepartate ale dinozaurilor.