pastravarie Pastravul este unul dintre cele mai sanatoase alimente. In general carnea de peste este foarte sanatoasa insa anumite specii datorita mediului in care traiesc pot contine si anumite substante nocive este adevarat ca in cantitati foarte mici. Pastravul creste doar in zone montane, in ape care nu au fost atinse de poluare, fiind astfel printre cele mai sanatoase alimente. In acest moment pe piata romaneasca exista foarte mult pastrav din import, atat viu dar mai ales congelat cat si pastrav afumat. Din punct de vedere al consumului, acesta creste de la an la an existand astfel posibilitatea unei afaceri de succes in acest domeniu. Daca studiem un pic productia locala de pastrav vom observa ca toti cei care detin pastravarii s-au extins si au dezvoltat afacerea, nu putem sa includem aici pastravarile de stat care au ajuns in ruina din motive mai putin cunoscute. Pastravaria ca si afacere poate fi o ocupatie foarte avantajoasa daca are un management bun.

Construirea pastravariei

Exista doua variante prin care putem incepe aceasta afacere :

-Varianta 1: Detinem un buget care ne permite angajarea unei firme care sa se ocupe de tot ceea ce presupune crearea unei pastravarii.

-Varianta 2: Dorim sa facem o pastravarie in etape, majoritatea lucrarilor de amenajare fiind in regie proprie.

 
Pentru ambele variante vom avea nevoie in primul rand de o sursa de apa permanenta, de preferat sa nu treaca prin zone locuite pentru a nu exista riscul unei poluari. Un alt aspect foarte important este riscul de inundatie al terenului pe care vom construi pastravaria.

 Daca bugetul dumneavoastra nu va permite sa angajati o firma atunci puteti opta pentru varianta in regie proprie, insa aceasta inseamna ca pastravaria va fi una de tip familial iar cel putin 50% din produse se vor vinde la fata locului, turistilor dornici de un peste proaspat.

 Totusi pentru a demara construirea unei pastravarii chiar si in regie proprie aveti neaparat nevoie de un specialist care sa faca un proiect si sa va ofere solutia cea mai buna de amplasare si construire a pastravariei. Pentru constructia pastravariei se poate folosi lemn si piatra de rau, materiale care exista in zona, aductiunea apei se poate face pe jgheaburi de lemn sau pamant in functie si de sol. Bazinele pot fi din pamant, se pot placa cu piatra sau placi de beton.

 Constructia bazinelor si captarea apei sunt capitolele la care putem face economii, de asemenea daca ne asiguram o apa de calitate si bine oxigenata vom renunta la achizitionarea oxigenometrului. In ceea ce priveste hrana, costurile acesteia nu pot fi reduse, cu cat vom opta pentru o hrana mai calitativa cu atat rezultatele vor fi mai bune, este foarte necesar sa achizitionam un termometru special care ne ajuta sa hranim corespunzator pestii, in functie de temperatura apei.

 Costurile de populare a pastravariei de asemenea nu pot fi reduse, pentru un kg de puiet vom plati in jur de 10-12 euro, la acest pret puietul are o greutate de circa 5 gr si exista destule oferte pe piata.

Succesul unei pastravarii de tip familial este influentat in mod direct de aplasarea pastravariei, drumul de acces si oferta pastravariei.

 Afacerea functioneaza foarte bine in tandem cu o pensiune sau macar zona de campare a unor corturi, profitabilitatea este mult mai mare in cazul in care clientul serveste pastravul la fata locului. Pentru aceasta avem nevoie de o oferta mai diversificata, posibilitatea pescuitului sportiv de catre client, retete speciale de pastrav, etc.
pastrav-afumat

 Reteta pastrav afumat

– se curata bine pastravul si se despica pana la coada

– vom face o saramura din 5 litri apa si circa 500 gr sare

– punem in aceasta saramura pastravii si ii vom tine 10-12 ore scufundati in saramura.

– scoatem pastravii si ii lasam la zvantat inca o zi, dupa care ii punem la afumat in doua reprize pe zi a cate 3 ore timp de 4-5 zile. In functie de gustul fiecaruia putem sa ii afumam mai mult sau mai putin, este foarte important sa nu fie afumati cu lemn crud, se recomanda lemn de esenta tare de preferat fag.