gravida1Una sau mai multe dintre modificarile descrise mai jos pot sa semnaleze prezenta unei sarcinii. E posibil sa nu aveti nici una dintre ele la inceput, dar instinctul va va spune ca sunteti gravide deoarece va simtiti altfel. Primele simptome de sarcina, si cele mai frecvente, sunt:

– absenta menstruatiei
– cresterea in volum si intarirea sanilor
– aparitia starilor de greata, asociata sau nu cu varsaturi
– repulsie fata de unele mirosuri sau gusturi
– oboseala, ameteli, mai ales in timpul zilei
– slabiciune fizica
– mictiuni frecvente
– nevoia de a urina des
– constipatie si chiar balonare
– dureri de cap, uneori sunt resimtite chiar in prima saptamana de sarcina
– dureri de spate

Bineinteles ca unele simptome pot exista si fara sa fii insarcinata. De aceea este nevoie sa faci un test special , de sarcina, intr-o clinica sau cabinet de specialitate (ginecologie, planificare familiala) sau sa folosesti un test de sarcina, pe care il poti gasi in farmacii si pe care il poti face, linistita, acasa.

O etapa foarte importanta care ne poate confirma sarcina este nidatia.

De ce este importanta aceasta etapa ?
Nidatia este procesul prin care ovulul fecundat se fixeaza in peretele uterin. Acest proces incepe in ziua a saptea de la fecundare iar fixarea completa este incheiata in ceea de a zecea zi. Ca urmare a acestui proces in foarte multe din cazuri are loc o sangerare. Aceasta sangerare este diferita fata de ciclu, durata secretiei si cantitatea de sange fiind mai mica. Daca aceste simptome sunt prezent putem vorbi de o sarcina.